Preživetje na krožniku

Preživetje na krožniku

Kaj pomeni hrana v času pomanjkanja? V oddaji se vračamo v čas druge svetovne vojne in povojnih let na obeh straneh avstrijsko-slovenske meje. Slišali bomo, kako so ljudje shranjevali meso, kaj so bile zemljanke, kaj je pomenilo, da je »šel kruh s križem«, in kako so taboriščnice »kuhale z usti«, da bi preživele. Zgodbe o iznajdljivosti, preživetju in hrani kot skupni dediščini.

 

Was bedeutet Essen in Zeiten des Mangels? In der Sendung kehren wir zurück in die Zeit des Zweiten Weltkriegs und der Nachkriegsjahre auf beiden Seiten der österreichisch-slowenischen Grenze. Wir hören, wie die Menschen Fleisch aufbewahrten, was sogenannte Erdkeller waren, was es bedeutete, dass „das Brot mit dem Kreuz ging“, und wie Lagerinsassinnen „mit dem Mund kochten“, um zu überleben. Geschichten über Einfallsreichtum, Überleben und Essen als gemeinsames Erbe.

 

Gestaltung I Oblikovanje: Bojana Šrajner Hrženjak